Domenowi oszuści

Od kilku lat modny stał się proceder wymuszania rejestracji domen o zbliżonej do wybranej przez nas wcześniej nazwie.
Firmy otrzymują e-maile lub są zawiadamiane telefonicznie o wpłynięciu wniosku o rejestrację domeny, która różni się od naszej domeną globalną (np.: .pl, .com.pl, .eu).
Powołując się na rzekome prawo do pierwszeństwa rejestracji, oszuści proponują rejestrację domeny za… znacznie większe kwoty, niż wynika to z ofert dostępnych na rynku. Ostatnio zaproponowana kwota: 495,00 zł netto!
Co robić?
- zignorować naciągacza,
- poprosić o dane firmy-wnioskodawcy,
- domena jest prawdopodobnie wolna – możemy ją zarejestrować taniej.
Popularność: 53%







spotkalem sie z tym procederem. W krajach azjatyckich tez to kwitnie.
Oto ciekawy link
http://spamscamwatch.blogspot.com/2009/07/hong-kong-domain-scammer-wants-your.html
Poniżej przykład podobnego oszustwa:
————–
Witam,
Nasza firma dostała zlecenie zarejestrowania w internecie nazwy:
“xxx” na 5 wolnych domenach internetowych:
-www.xxx.waw.pl
-www.xxx.org.pl
-www.xxx.biz.pl
-www.xxx.net.pl
-www.xxx.info.pl
Rejestracja nowego klienta została chwilowo wstrzymana, ponieważ nasz system wykazał Państwa jako użytkowników tej nazwy w internecie na domenie pl. Z tego tytułu przysługuje Państwu prawo pierwszeństwa do rejestracji pozostałych wolnych domen z nazwą “xxx”. W związku z podjętą przez Panią decyzją przystępujemy do do rejestracji w/w domen dla Państwa firmy.
Koszt rejestracji tych 5 domen na okres 24 miesięcy wynosi 750 zł netto.
Z poważaniem
M-Company
Magdalena Łysik
0 608 46 11 46 / 0 914 83 31 03
Krasickiego 4/16
71-333 Szczecin
nip 8522257564
regon 320118410
Jeszcze jeden przykład:
CENTRUM REJESTRACJI ADRESÓW INTERNETOWYCH
Witam, nasza firma otrzymała wniosek z prośbą o rejestrację dwóch adresów
internetowych zbliżonych do Państwa firmy, tj.:
http://www.XXX.com.pl oraz http://www.XXX.eu
W związku z zaistniałą sytuacją chcielibyśmy dowiedzieć się, czy
wyrażają Państwo zgodę na taką rejestrację dla innej firmy?
Jeżeli byłby to problem dla działalności Państwa firmy, to przysługuje w takim przypadku pierwszeństwo w zastrzeżeniu tych domen na własną użyteczność.
Koszt rejestracji, łącznie z przekierowaniem na
Państwa dotychczasowy adres: http://www.XXX.pl to:
- za pierwsze dwa lata użytkowania – 495 zł netto
- za lata kolejne (bez względu na to jaki okres czasu chcieliby Państwo
użytkować te domeny) to 1 zł rocznie.
Gdyby zdecydowali się Państwo skorzystać z tego pierwszeństwa i
rozszerzyć swój adres internetowy o te domeny lub potrzebowali
dodatkowych informacji na temat ich zastrzeżenia, to proszę o kontakt:
- tel kom.: 0514 484 015,
- tel/fax: (091) 431-01-25,
- e-mail: k.jagoda-dd@wp.pl
Dane niezbędne do faktury i umowy:
- nazwa i adres firmy
- NIP
Potrzebny będzie również numer faxu bądź adres e-mail, na który zostaną
wysłane dokumenty oraz imię i nazwisko osoby kontaktowej.
Proszę o odpowiedź do środy (tj. 28.01.09).
Brak odpowiedzi z Państwa strony będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody,
przez Państwa firmę, na rejestrację domen dla wnioskodawcy.
Pozdrawiam,
Centrum Rejestracji Adresów Internetowych – Deseo Design
Katarzyna Jagoda
http://www.deseodesign.eu
Pracujemy od poniedziałku do piątku w godzinach 8:30-15:30
Też parę razy do mnie dzwonili. Za pierwszym razem nie załapałem o co im chodzi i się nawet na chwilę zmartwiłem co robić. Ostatnio, odpowiedziałem, aby sobie sami zarejestrowali i dali mi spokój. Pozdrawiam Basiu.
Dzisiaj odebrałem telefon, dzwoniła miła Pani przedstawiła się mniej więcej- KJM czy coś podobnego i rozszerzenie Jankowski bądź Jankowska. Podobny przypadek miałem z firmą Europa 2008. Ta firma sprzedała moją zgłoszoną im domenę komuś innemu. Osoba, z którą się kontaktowałem twierdziła, że nastąpiła pomyłka, jakaś Pani się pomyliła. Nie ma na to rady. Możemy ich podać do sądu. Od razu widać, że to przekręt. Podobnie firma, o której wspomniałem na początku. Poinformowano mnie, że znalazła się osoba z Polski, która chce zarejestrować domeny nawiązujące do nazwy mojej firmy i jej działalności. Wg Pani, z którą rozmawiałem, recoptą na wszytko jest wykupienie domen po ok. 600,- czyli razem prawie 5 000,-. Szybko sprawdziłem, czy wskazane przez nią adresy są zajęte. Okazało się oczywiście, że nie. STRZEŻCIE SIĘ PODOBNYCH FIRM.
Też odebrałam taki telefon, Pani była bardzo przekonująca, na początku byłam jej wdzięczna za informacje o tym że ktoś całkiem niedaleko zamierza posługiwać sie moją nazwą, dodam ze ciężko pracowałam aby zaistnieć na rynku, a tu ktoś tak ot sobie zamierza sie podszywać pod nas…. Lampka zapaliła mi sie w momencie kiedy powiedziałam że skontaktuje się z administratorem mojej strony gdyż nie bardzo wiem jak to wszystko funkcjonuje, na co ona że administrator nic nie ma do tego, ona wie ze podane domeny są wolne i jak sie nie zdecyduje do następnego dnia do godz.13 to oni zarezerwują podaną domenę tamtej firmie…. Oczywiście zaproponowała mi promocyjna cenę wykupienia domeny
Podziękowała, pożegnałam się z Panią i na tym się skończyło
Teraz czytając ten wątek utwierdziłam się w przekonaniu że dobrze zrobiłam